Det handar mycket om artificiell intelligens just nu. Till stor del för att chatGPT så snabbt fått miljontals användare – ja till och med över 100 miljoner användare på bara några månader. Både som yrkesverksam designer och som designlärare ser jag det som ett måste att skaffa mig bättre kunskap. 

Ja, först ska sägas att jag tänkte sticka huvudet i sanden. Men hittills har jag kommit fram till att det blir mindre skrämmande ju mer jag lär mig och förstår. Och kan konstatera att det är väldigt roligt att generera text med ChatGPT, att det krävs övning för att få fram exakt det uttryck jag vill åt i en illustration i exempelvis DALL-E eller midjourney och att Photoshop bjuder på många smarta tekniker i neurala filter som spar tid. Men framförallt har jag fått upp ögonen för hur mycket historia det ligger bakom all matematik som styr algoritmerna bakom AI.

Processerna inom AI styrs av algoritmer. Nu tänker jag inte ge mig i kast med att förklara hur det fungerar. Men låt mig säga att det ligger mycket historia bakom den matematik som styr algoritmerna. Ordet algoritm kommer från en persisk matematiker som levde för 1200 år sedan. Matematikern hette Al-Khwarizmi och den latinska tolkning av namnet blev Algoritm. Al-Khwarizmi i sin tur uppfann grunden till språket kring algoritmer från de antika grekiska matematiska texterna.

Tänk inte visste de att deras matematik skulle bestämma över vad som syns i våra sociala medier eller ge oss möjlighet att låta artificiell intelligens genera texter på några sekunder.

”Algoritmer är vår tids valuta eftersom de fungerar så som näring åt datorer. En algoritm utforskar mönstren bakom hur vi löser problem för att kunna vägleda oss mot en lösning. En dator behöver inte tänka. Den följer bara de inkodade instruktionerna från algoritmen om och
om igen, och spottar, på något magiskt sätt ur sig det svar som efterfrågas.”

Citat från boken: ”De skapande maskinerna” Av Marcus du Sautoy