CMYK, PMS och HEX

I mitt jobb som grafisk designer är det främst tre färgkoder som jag behöver förhålla mig till. CMYK, PMS och HEX. Alla tre är system för att definiera färger så att det går att säkerställa att vi får fram samma färgnyans oberoende av tryckeri eller skärm.

  1. CMYK är en färgmodell som används huvudsakligen för tryck. Den använder fyra basfärger: cyan, magenta, yellow och key (svart) för att skapa en bred variation av färger. Genom att kombinera olika mängder av dessa färger kan man skapa nyanser och toner. CMYK-färger representeras vanligtvis med procentandelar av varje färgkomponent, där 100% av varje färg motsvarar en full intensitet.

CMYK-färger används av tryckerier  – där de med hjälp av de fyra färgerna blandar ihop rätt nyans. Om du till exempel kollar med ett förstoringsglas på ett tryckt papper kan du se färgprickarna i de fyra färgerna som genom sin blandning skapar alla andra färger.

  1. PMS, eller Pantone Matching System är ett standardiserat färgsystem som används över hela tryckbranschen. Istället för att blanda färger som CMYK, använder PMS ett bibliotek av fördefinierade färger. Varje färg i PMS-systemet har en unik kod och namn som gör det enkelt att beställa tryck med rätt färg.

Pantonefärger finns i färgkartor där du kan kolla efter rätt färg. PMS-färger är särskilt användbara när det krävs exakt färgmatchning, till exempel för logotyper eller företagsidentitet.

  1. HEX (Hexadecimal) är en färgkodningsmetod som används för webbdesign. Det använder en kombination av sex siffror och bokstäver för att representera en färg. Varje tecken kan vara en siffra från 0 till 9 eller en bokstav från A till F, vilket ger totalt 16 möjliga värden för varje tecken. HEX-koder representerar röd, grön och blå (RGB) komponenter av en färg.

HEX-koder används i UI- och webbdesign för att ange färger på webbsidor eller appar.

Utöver dessa tre jobbar jag också med bilder i RGB – men det tror jag nästan är värt ett eget inlägg.

Exempel på användning: färgkoder för Sveriges flagga

Eftersom vi just idag har nationaldag i Sverige visar jag ett exempel på hur färgerna för Sveriges flagga ser ut i fårgkoderna CMYK, PMS och HEX.

Gul färg i Sveriges flagga: 
PMS: 116 C
CMYK:C: 0 M: 20 Y: 100 K: 0
WEBB:#FECC00

Blå färg i Sveriges flagga:
PMS: 301 C
CMYK: C:100 M: 50% Y: 10 K: 0
WEBB: #006AA7

färgkod sveriges flagga färgkod sveriges flagga

Illustration nationaldagen för Falköpings kommun

Förra året bad Falköpings kommun mig ta fram en illustration för kommunikation och marknadsföring kring nationaldagsfirandet. Då använde jag mig så klart av dessa färgkoder.

nationaldagsfirande Falköping. Illustration Marie Tidquist Lundin

 

Behöver du hjälp med att säkerställa att färgerna blir rätt i dina produkter?
Hör av dig så hjälper Marie på Formkontakt dig.
marie@formkontakt.se